Barokpaviljoen Gaasbeek

 • Dit barokke paviljoentje is gelegen in het park en juist naast het kasteel van Gaasbeek, in het hart van het Pajottenland, ten zuidwesten van Brussel.

  Het lustpaviljoentje of somersalette werd gebouwd rond 1620-1625 in opdracht van Renaat van Renesse van Warfusée, de toenmalige heer van Gaasbeek, bovenaan de helling tussen het kasteel van Gaasbeek en de Sint-Gertrudisvijver.

  Het is opgetrokken in baksteenmetselwerk met gebruik van ledesteen, onder meer voor de geblokte, barokgetinte omlijstingen, heeft een elegante leienbedaking op daklijstbalkjes en een uitzonderlijk, met mozaïek bewerkt stucplafond.

  Het barokpaviljoen is ingeplant op een terreinhelling, waardoor er aan de parkzijde twee bouwlagen zichtbaar worden. Het wordt omringd door een dubbele trappartij die achteraan overgaat in een lange steektrap die naar de lager gelegen vijvers en het park leidt.

  Zowel de dubbele ovale trap als de rechte steektrap zijn omboord door keermuren en tuinmuren.

  Grenzend aan het paviljoen bevinden zich twee aanbouwen, het kapelaanshuis, dat jonger is dan de lustgloriette, en de recente en reeds ingestorte witloofschuur.

  In 2007 stelde de eigenaar, de Vlaamse Gemeenschap,  twee studiebureaus aan voor de restauratie van het lustpaviljoen: bouwhistoricus Lode De Clercq voor de restauratie van het plafond en ir. architect Sofie Beyen voor de restauratie van de gevels, dak, interieur en de buitenaanleg.

  Begin 2015, na 7 jaar stilliggen en opmaak van een groot masterplan voor het kasteel en het park, besliste de Vlaamse Overheid om de restauratie van het barokpaviljoen verder te zetten. Momenteel wordt het dossier geactualiseerd en na de zomer van 2016 kunnen de restauratiewerken van start gaan.

   

  Opdrachtgever vlaamse overheid

  Stabiliteit Triconsult nv

  Technische uitrusting Ingenium nv

  Studie plafond door Lode De Clercq

STUDIO ROMA CVBA

MULTIPROFESSIONELE
ARCHITECTENVENNOOTSCHAP
ABDIJ VLIERBEEK 7
3010 KESSEL-LO
016/49 80 50

WWW.STUDIOROMA.BE
INFO@STUDIOROMA.BE

BTW BE 0823.347.678
REKNR BE28 0016 0520 6520

PROJECTEN

Abdijen en kloosters
Herenhuizen en kastelen
Kerken en kapellen
Openbaar en industrieel erfgoed
Hoeves en molens
Studies en vooronderzoeken

MENU

Bureau
Projecten
Nieuws
Vacatures
Links
Download
Upload
Contact