Beheersplan Ursulinenklooster – Onze-Lieve-Vrouw-Waver

 • Het gebouwenensemble ontstond in 1840 als dorpsschool onder de impuls van enkele zusters Ursulinen die vanuit Tildonk naar het landelijke Onze-Lieve-Vrouw-Waver kwamen om er onderwijs te geven. Het Waverse Instituut der Religieuzen Ursulinen kende een groot succes en groeide uit tot een internaat of Pensionnat de Demoiselles. De befaamde en unieke art-nouveau wintertuin met prachtige glas-in-loodkoepel fungeerde als visitekaartje voor de school.

  Vandaag bestaat het na Wereldoorlog I gedeeltelijk heropgebouwde scholencomplex uit een indrukwekkend ensemble van rijkelijk gedecoreerde zalen en refters met origineel meubilair, eindeloze gangen en imposante trappen. De architectuur, in zowel traditionele neogotische stijl als art-nouveau, kadert in de pedagogische opvattingen van een katholiek – maar destijds zeer progressief – onderwijsinstituut.

  Het monumentale domein werd in verschillende stadia beschermd en bevat naast de wintertuin ook een als landschap beschermd park met Engelse tuinaanleg, een kloosterkerk, oratorium, (school)museum en pianogalerij.

  Studio Roma en Ars Horti maken een beheersplan op voor het volledige domein waarbij bijzondere aandacht wordt geschonken aan de unieke ensemblewaarden van het gebouwengeheel met park, dat tot op vandaag als school functioneert. Het beheersplan formuleert een werkbaar en verantwoord beheer, dat voldoet aan de noden van de verschillende partners, erfpachters en buurtbewoners van het Ursulineninstituut.

  Opdrachtgever Kempens Landschap

  TV Studio Roma – Ars Horti

  Bouwhistorisch onderzoek ism Annelies Wouters

STUDIO ROMA CVBA

MULTIPROFESSIONELE
ARCHITECTENVENNOOTSCHAP
ABDIJ VLIERBEEK 7
3010 KESSEL-LO
016/49 80 50

WWW.STUDIOROMA.BE
INFO@STUDIOROMA.BE

BTW BE 0823.347.678
REKNR BE28 0016 0520 6520

PROJECTEN

Abdijen en kloosters
Herenhuizen en kastelen
Kerken en kapellen
Openbaar en industrieel erfgoed
Hoeves en molens
Studies en vooronderzoeken

MENU

Bureau
Projecten
Nieuws
Vacatures
Links
Download
Upload
Contact