Bouwhistorisch en herbestemmingsonderzoek Garage Omnia Automobile – Middelkerke

 • Bouwhistorisch onderzoek van de Garage Omnia, gelegen op de hoek van de Leopoldlaan en de Denis Verhaeghe-Baelestraat te Middelkerke.

  Deze garage werd gebouwd in 1924 naar een ontwerp van architect Eugène Deleye (1877-1941). Het gebouw bestaat uit vijf traveeën en twee bouwlagen onder een plat dak en wordt vooral gekenmerkt door de opvallend gele en bruine faïencetegels in de gevel.   

  De toeristische ontwikkeling van de Belgische kust en de daaraan verbonden aanleg van de Koninklijke Baan langs de volledige kuststrook op het einde van de 19de eeuw, zorgden voor een bijkomende aantrekking van nieuwe transportmiddelen. De opmars van het toerisme en de auto-industrie genereerde bijkomende noden zoals herstelplaatsen en parkeergelegenheid. Daarnaast werd de auto niet alleen meer gebruikt voor utilitaire doeleinden maar werd deze ook ingezet voor nieuwe vormen van vrijetijdsbesteding zoals deelnames aan autowedstrijden, bv. de “Concours d’Elégance Automobile” te Oostende in 1928. 

  Door deze snelle evolutie van het autogebruik volgden verschillende uitbreidingen, zowel van de garage zelf als van het woongedeelte.   

  Sinds 1986 wordt de garage enkel nog gebruikt als parkeergarage en wordt er gezocht naar een nieuwe bestemming. 

  In 2002 werd het gebouw beschermd als monument.

  Opdrachtgever Fico nv

STUDIO ROMA CVBA

MULTIPROFESSIONELE
ARCHITECTENVENNOOTSCHAP
ABDIJ VLIERBEEK 7
3010 KESSEL-LO
016/49 80 50

WWW.STUDIOROMA.BE
INFO@STUDIOROMA.BE

BTW BE 0823.347.678
REKNR BE28 0016 0520 6520

PROJECTEN

Abdijen en kloosters
Herenhuizen en kastelen
Kerken en kapellen
Openbaar en industrieel erfgoed
Hoeves en molens
Studies en vooronderzoeken

MENU

Bureau
Projecten
Nieuws
Vacatures
Links
Download
Upload
Contact