Hôtel d’Udekem d’Acoz te Leuven

 • Het Hôtel d’Udekem d’Acoz, gelegen in het Sint-Pieterscollege te Leuven, bestaat uit twee duidelijk onderscheiden volumes: achteraan de oorsponkelijke 16de-17de eeuwse vleugel met traptoren en vooraan, aan de Minderbroedersstraat , de later aangebouwde 18de eeuwse vleugel met monumentale 18de eeuwse rococopoort, met als opschrift: “collegium sancti Petri”.

  In 1890 opende het Sint-Pieterscollege in deze herenwoning haar eerste leslokalen. Voordien was het bewoond door opeenvolgende adelijke families, waaronder ook de familie d’Udekem d’Acoz, naar wie het sindsdien genoemd werd.

  De oorspronkelijke vleugel bevat, verborgen achter latere afwerkingen, nog veel historisch materiaal: spanten, moerbalken met decoratieve balksleutels, spreidsel, resten van troggewelfjes en rijkelijk in witte steen uitgewerkte gevels. In de jongere 18de eeuwse vleugel bleef na verbouwingen enkel de rococo-geïnspireerde bordestrap uit de 18de eeuw bewaard.

  Bij de huidige restauratie worden de waardevolle elementen in hun oorspronkelijke staat hersteld, worden de storende elementen verwijderd en worden de 18de eeuwse gevels opnieuw gepleisterd.

  Het gebouw zal na restauratie de bestaande bureau- en vergaderfuncties van de school behouden naast een aantal nieuwe representatieve functies. De schitterende zolders onder de 16de en 17de eeuwse kapspanten worden toegankelijk gemaakt en er wordt een nieuw trapvolume tegen de zijgevel van het monument aangebouwd.

  Opdrachtgever Sint-Pieterscollege

  Architecten a33 architecten ism Studio Roma

  Ingenieur stabiliteit Establis/Stabo

  Aannemer PIT/Eiffage

  De restauratiewerken zijn gestart in april 2017; het einde is voorzien in april 2019

STUDIO ROMA CVBA

MULTIPROFESSIONELE
ARCHITECTENVENNOOTSCHAP
ABDIJ VLIERBEEK 7
3010 KESSEL-LO
016/49 80 50

WWW.STUDIOROMA.BE
INFO@STUDIOROMA.BE

BTW BE 0823.347.678
REKNR BE28 0016 0520 6520

PROJECTEN

Abdijen en kloosters
Herenhuizen en kastelen
Kerken en kapellen
Openbaar en industrieel erfgoed
Hoeves en molens
Studies en vooronderzoeken

MENU

Bureau
Projecten
Nieuws
Vacatures
Links
Download
Upload
Contact