Rotstuin Bloemendal

  • In de aanloop tot de Wereldtentoonstelling van 1958 gelastte de provincie Brabant, landschapsarchitect Paul Dewit, met het aanleggen van bloemperken en diverse beplantingen in het middengedeelte van het domein van Huizingen. Het resultaat, een alpentuin met kunstmatige vliet- en watervallen, werd de laatste en onovertroffen realisatie in de traditie van rotstuinen in het kader van ‘Le Nouveau Jardin Pittoresque’, de Belgische tuinbeweging die zich toelegde op de creatie van subspontane, pittoreske tuinen geïnspireerd op de wilde natuur.

    Op het sterk hellende terrein in Huizingen werd de tuin aangelegd rond een 330 m lange speciaal gecreëerde beekloop met watervallen die werd aangekleed met kalksteenrots en flagstones en waarrond zich een 4 km lang wandelpad slingert. De tuin is opgebouwd uit vier secties: de benedentuin met vooral rozenperken, de middenvallei met azalea‘s, de hoger gelegen heidetuin en het hoogste gedeelte aan de grote waterval, met talrijke rododendrons.

    Het merendeel van de oorspronkelijke aangeplante rotsplanten en bol- en knolgewassen is inmiddels uit het Bloemendal verdwenen wegens hun beperkte levensduur, de onderlinge concurrentie en de zich wijzigende standplaatsfactoren, onder meer het zeer sterk uitgroeien van de bomen. Anderzijds hebben zich tussen de rotsen talrijke wilde planten gevestigd.
    De restauratie heeft tot doel de tuin te doen herleven door nieuwe aanplantingen, het oordeelkundig verwijderen, rooien of insnoeren van bestaande beplantingen en bomen en het herstellen van de beekloop, de wandelpaden, de rotspartijen en de watervallen.

STUDIO ROMA CVBA

MULTIPROFESSIONELE
ARCHITECTENVENNOOTSCHAP
ABDIJ VLIERBEEK 7
3010 KESSEL-LO
016/49 80 50

WWW.STUDIOROMA.BE
INFO@STUDIOROMA.BE

BTW BE 0823.347.678
REKNR BE28 0016 0520 6520

PROJECTEN

Abdijen en kloosters
Herenhuizen en kastelen
Kerken en kapellen
Openbaar en industrieel erfgoed
Hoeves en molens
Studies en vooronderzoeken

MENU

Bureau
Projecten
Nieuws
Vacatures
Links
Download
Upload
Contact