Studio Roma won, samen met een breed team van specialisten, de prestigieuze wedstrijd voor de interieurrestauratie van de Sint-Romboutskathedraal van Mechelen.
Het project omvat de restauratie en herinrichting van de kathedraal. Op basis van het uitgebreide vooronderzoek van de afwerkingslagen zal een weloverwogen keuze gemaakt worden voor de restauratievisie van de interieurafwerking. De hoge – en lokaal unieke – kwaliteit van de historische interieurschilderingen in combinatie met de gave bewaring van de gotische architecturale vormentaal biedt de mogelijkheid de gebruikers en bezoekers een palet aan interieurstoffering aan te bieden dat één geheel vormt in beeld en betekenis.
De kooromgang, samen met de zuidelijke zijgebouwen worden omgevormd tot een museaal belevingsparcours met museumshop, waarbij ook de waardevolle aartsbisschoppelijke sacristie opgenomen zal worden in de publieke ontsluiting. De sacristie wordt verplaatst naar de noordelijke zijgebouwen, waar tevens een volwaardig depot zal worden ingericht. De spanning tussen het waardevolle erfgoed, het deels herbestemmen voor toeristische ontsluiting, het inbrengen van nieuwe circulaties en de nodige technische voorzieningen, zijn de grote uitdagingen van dit onderdeel. De eisen van toegankelijkheid en brandveiligheid komen hier samen met de vraag naar kwalitatieve voorzieningen voor de uitbouw van het belevingsparcours met scenografische ingrepen, de gepaste belichting en het nodige comfort.
We zijn alvast enthousiast om in samenwerking met de provincie Antwerpen en de verschillende partners en gebruikers van de kathedraal deze nieuwe uitdaging aan te gaan!


In samenwerking met Madoc, Fenikx, Artecura, Annelies Wouters, BEC, Licht-Joost De Beij en Realvisuals.

Deel dit artikel: