Restauratie van lustpaviljoen met stucplafond

Dit barokke paviljoentje is gelegen in het park van het kasteel van Gaasbeek, in het hart van het Pajottenland. Het lustpaviljoen of somersalette werd gebouwd rond 1620-1625 in opdracht van Renaat van Renesse van Warfusée, de toenmalige heer van Gaasbeek.
Het is opgetrokken in baksteenmetselwerk, met gebruik van ledesteen voor de geblokte barokgetinte omlijstingen. Het heeft een elegante leienbedaking op daklijstbalkjes, en een uitzonderlijk, met mozaïek bekleed stucplafond. Het paviljoen is gelegen op een helling en wordt omringd door een dubbele trappartij die achteraan overgaat in een lange steektrap die naar de lagergelegen vijvers en het park leidt. Grenzend aan het paviljoen bevinden zich twee aanbouwen: het kapelaanshuis, dat jonger is dan de lustgloriette, en de recente en reeds ingestorte witloofschuur.
De Vlaamse gemeenschap stelde bouwhistoricus Lode De Clercq aan voor de restauratie van het stucplafond, en Studio Roma voor de restauratie van gevels, dak, interieur en de buitenaanleg.

Opdrachtgever

  • Vlaamse overheid

Timing & Fasering

Uitvoering 2019

Categorieën

Links