Omgevingsaanleg, opmaak van beheersplan en restauratie hekwerk

De Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel werd in het begin van de 17de eeuw gebouwd in opdracht van de aartshertogen Albrecht en Isabella en groeide uit tot het belangrijkste bedevaartsoord in België. Deze oudste koepelkerk van de Lage Landen met zevenhoekig grondplan is dankzij haar ligging op een heuveltop tot ver in de omtrek zichtbaar.
In het kader van de restauratie en herwaardering van de site werd een visie uitgewerkt voor de toekomst van het bedevaartsoord: de beleving van de bedevaartganger wordt hierbij opnieuw uitgedacht en geoptimaliseerd in functie van het versterken van de waarden van het cultuurhistorisch landschap.
In een eerste fase wordt het smeed- en gietijzeren hekwerk rondom de zevenster van de Besloten Hof gerestaureerd samen met de plaatsing van nieuwe kaarsenkapellen en de restauratie van het kaarsen- en priesterhuisje. Later wordt de koepelkapel gerenoveerd en herbestemd, en het Besloten Hof opnieuw aangelegd. In functie van de toekomstige restauratie van de Barokgang en het Oratorianenklooster maakt Studio Roma momenteel het beheersplan op.

Fotografie: André Nullens

Opdrachtgever

  • Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw

Partners

  • Ars Horti
  • Achilles Design

Timing & Fasering

Fase hekwerk: Uitvoering 2018
Fase beheersplan: In studie

Categorieën

Links

Deelprojecten