Vooronderzoek en restauratie van twaalf begijnhofwoningen

In deze restauratiefase worden twaalf woningen gerestaureerd, allemaal gelegen in hetzelfde bouwblok ter hoogte van het Oud Kerkhof, de Sint-Margaretastraat en de Symforosastraat. De woningen van het Oud Kerkhof en Sint-Margareta behoren tot het kerngebied van het begijnhof en dateren uit de 17de eeuw. Woning Sint-Margareta 10 is een wederopbouwpand uit 1938 en de drie woningen in de Symforosastraat werden vervangen in het eerste kwart van de 20e eeuw door enkelhuizen.

Net zoals in de vorige restauratiefasen van het begijnhof, door Studio Roma begeleid, worden de bestaande begijnhofwoningen zacht gerestaureerd, met behoud van alle waardevolle bouwonderdelen. De restauratie gebeurt met het grootst mogelijke respect voor de geschiedenis en herwaardeert de ruimtelijke karakteristieken en esthetische kwaliteiten van de woningen. Alle bouwfasen met erfgoedwaarde blijven behouden. In deze fase wordt er extra aandacht besteed aan het optimaliseren van het energiecomfort en de duurzaamheid. Bij woningen die een slechte EPC score zouden opleveren, wordt extra ingezet op de integratie van na-isolatie met kalkhennepblokken en de integratie van een balansventilatie.  

Alle woningen krijgen terug een woonfunctie, waarbij de typologie van elke woning zo veel mogelijk behouden blijft.

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het uitvoeringsdossier waarna er op zoek gegaan zal worden naar een aannemer. De opstart van de werken is voorzien in februari 2025.

Opdrachtgever

  • OCMW Lier

Timing & Fasering

In studie

Categorieën

Hoofdproject

Begijnhof van Lier