Haalbaarheidsstudies voor de herbestemming van parochiekerken

Kerkgebouwen bekleden een bijzondere plaats in de samenleving. Mensen delen er hun religieuze overtuiging, vieren er fundamentele levensmomenten of nemen er afscheid van dierbaren. Kerken hebben ook de groei van onze dorpen en steden gestructureerd, en symboliseren waarden en normen die de culturele identiteit van Europa vormgaven. Het verdwijnen van deze evidenties betekent een grote uitdaging voor de Kerk, beleidsmakers en ontwerpers.

Het Team Vlaams Bouwmeester en Projectbureau Herbestemming Kerken selecteerden drie architectenbureaus, waaronder de tijdelijke vereniging Studio Thys Vermeulen – Studio Roma, voor de opmaak van ontwerpende haalbaarheidsstudies voor de gedeeltelijke of volledige herbestemming van Vlaamse parochiekeren.

De haalbaarheidsstudies schetsen een aantal opties omtrent een mogelijke nieuwe toekomst voor de parochiekerken. De geschetste opties zijn (nog) geen ontwerpen maar scenario’s die een gesprek tussen bouwheer, architect en zoveel mogelijk andere betrokkenen tot stand kan brengen. De studies hebben tot doel alle betrokkenen te helpen met een klare blik naar hun parochiekerk te kijken en er zo de (onvermoede) mogelijkheden van te ontdekken en te benoemen.

Opdrachtgever

  • Verschillende lokale opdrachtgevers

Partners

  • Studio Thys Vermeulen
  • Sven Sterken

Categorieën

Links