Restauratie en herbestemming tot Stedelijke Academie
De restauratie van het voormalig kantoorgebouw Brepols vormt een belangrijk onderdeel van de herontwikkeling van de volledige drukkerijsite binnen het stadontwikkelingsproject Turnova. De nieuwe Stedelijke Academie krijgt hiermee haar plaats in de bewaarde drukkerijen en het als monument beschermde administratieve gebouw. Dit modernistisch gebouw uit 1937 met voorgevel in strakke rode baksteen en betonnen middenrisaliet werd ontworpen door de befaamde Brusselse architect Paul Saintenoy of zijn zoon Jacques, ontwerper van een reeks modernistische appartementen in Brussel. Het interieur in de stijl van de nieuwe zakelijkheid typeert zich door monumentaliteit, transparantie en lichttoetreding. Dit alles komt tot hoogtepunt in de grote dactyloruimte op de eerste verdieping met dubbelhoge ramen, een omlopende galerij met buisleuningen, granitovloeren en beglaasde fijne stalen tussenwanden.
Het gebouw werd gerestaureerd en herbestemd tot administratief centrum van de Kunstacademie, die in de aanpalende gebouwen ondergebracht zijn. De grote dactylozaal werd omgevormd tot centrale hal waarin tentoonstellingen, vernissages, diploma-uitreikingen, lezingen en meer georganiseerd kunnen worden. Dagelijks zal deze ook dienen als studieruimte. In de grote ruimtes op de begane grond werden lesruimten ingericht en de hoger gelegen kleinere ruimten, rondom de dactylozaal, worden in gebruik genomen als kantoorruimte.
Bij de restauratie zijn de gevels, met inbegrip van de betonnen ramen van het type Cimarmé met stalen achterzetramen, volledig hersteld. In het interieur zijn de terrazzovloeren en -trappen, de glazen scheidingswanden en de betonstructuur behouden en werd het kleurenpalet hersteld naar de resultaten van het kleurhistorisch onderzoek in 2009 opgemaakt door Fenikx. De ruimtelijke indeling bleef behouden in haar historische opstelling.
De restauratie van het monumentale Brepolsgebouw vormt het sluitstuk van de ééngemaakte Academies op de voormalige drukkerijsite en neemt een voorbeeldfunctie aan in de herwaardering van erfgoed als motor voor stadsvernieuwing.
Opdrachtgever- Stad Turnhout
Partners
- WIT Architecten
Timing & Fasering
Uitvoering 2021