Transformatie van Koninklijke Bibliotheek naar museum “KBR”.

Zeshonderd jaar geleden regeerden de hertogen van Bourgondië over Brussel. Machtige vorsten waaronder Filips de Stoute, Jan zonder Vrees, Karel de Stoute, Filips de Goede, Maria van Bourgondië en Filips de Schone bouwden op de kruising tussen middeleeuwen en moderne tijd één van de grootste bibliotheken van haar tijd uit: de Librije, een verzameling handschriften die zo uniek is dat ze haar eigen naam kreeg. Deze unieke schat bleef ca 600 jaar verborgen voor het publiek en werd bewaard in de archieven van de Koninklijke Bibliotheek van België, de nationale wetenschappelijke bibliotheek. Vandaag zijn de beelden, verhalen en personages uit de 15de eeuw te ontdekken in het nieuwe museum “KBR” naar een ontwerp van Studio Roma en een scenografie van Bailleul ontwerpbureau.

 

Het nieuwe museum werd vormgegeven rond de Sint-Joriskapel of Nassaukapel, het laatste overblijfsel van het gelijknamig hof uit het begin van de 16de eeuw. Wie het populaire boek De Bourgondiërs van Bart Van Loo in het echt wil beleven, kan vanaf nu via een gepersonaliseerd parcours de unieke collectie oogstrelende miniatuurkunst bewonderen: als speelvogel (met uitleg op kindermaat), als ontdekkingsreiziger of als meerwaardezoeker.

 

Studio Roma werkte een masterplan uit om de nieuwe museumzalen te integreren in het geheel van gezellige en gemoderniseerde leeszalen, de ‘oude’ cafetaria met dakterras met een waanzinnig zicht op het centrum van onze hoofdstad, de onontdekte binnentuin, de collectie zelf, … Er kwam een nieuw onthaal met vestiaire en museumwinkel en de circulatie werd aangepast zodat het 18de eeuws ‘Paleis van Karel van Lotharingen’ geïntegreerd werd in het museaal parcours. Deze andere parel van Brusselse bouwkunst vormt het toneel voor tijdelijke tentoonstellingen, recepties en concerten.

 

De nieuwe uitstraling van KBR gaat gepaard met een verbeterde toegankelijkheid dankzij de plaatsing van een nieuwe personenlift en de verbinding van de oude en nieuwe inkomhal via een hellingbaan. Op verschillende locaties in het complex werden ontmoetingsplekken gecreëerd met kijkvensters tot op de Kunstberg. Een versmelting van oud en nieuw, een unieke geschiedenis en een hedendaagse museale inrichting die voldoet aan de hoogste eisen op het vlak van scenografie, de verbinding tussen een actieve bibliotheek en een bruisend museum geven uiting aan de kerngedachte van Studio Roma: inspirerende plekken creëren die vanuit onze historische achtergrond een meerwaarde bieden voor de hedendaagse samen(be)leving.

Opdrachtgever

  • Regie der Gebouwen regio Brussel
  • Koninklijke Bibliotheek van België (KBR)

Partners

  • Bailleul ontwerpbureau

Timing & Fasering

Uitvoering 2020

Categorieën

Links