Bouwhistorisch en materiaaltechnisch onderzoek

Ter voorbereiding van de restauratie werd de ommuring van het Leuvense Groot Begijnhof aan een grondig bouwhistorisch, bouwarcheologisch en materiaaltechnisch onderzoek onderworpen.
Het bouwhistorisch onderzoek had als opzet de verschillende delen van de begijnhofmuur in hun historische context te plaatsen. De studie van bronnen en literatuur richtte zich voornamelijk op de tracé-ontwikkeling van de muur vanaf het ontstaan van het begijnhof in 1232 tot op heden. Op geveltekeningen werden per muuronderdeel de bevindingen in situ aangeduid: bouwsporen, materiaalsoorten, baksteenformaten en type van voegen. Samen met materiaaltechnische analyses kon hierdoor een beter inzicht verkregen worden in de opbouw en samenstelling van de begijnhofmuur.
Ook werden de verschillende schadepatronen in detail onderzocht. Om het schadebeeld te interpreteren werden bijkomende materiaaltechnische testen uitgevoerd. Ook de aanwezige mossen werden onderzocht en in kaart gebracht. Op basis van de bevindingen werden aanbevelingen voor de restauratie van dit Werelderfgoed geformuleerd.

Opdrachtgever

  • Technische Dienst KU Leuven

Partners

  • Lode De Clercq

Timing & Fasering

Uitvoering 2008

Categorieën