Restauratie van interieur, exterieur en glasramen

De abdijkerk Onze-Lieve-Vrouw van Vlierbeek is een classicistisch kerkgebouw uit 1783, ontworpen door de architect Laurent-Benoît Dewez. Ze maakt deel uit van een groots opgevat vernieuwingsplan voor de Benedictijnenabdij, waarvan uiteindelijk alleen het Nieuw Abtskwartier (1776) en de kerk uitgevoerd zijn. Sinds 1829 is de abdijkerk een parochiekerk. Het voorportaal is gebouwd in 1837 naar ontwerp van architect van Arenbergh.
In het midden van de twintigste eeuw werd het interieur van de toren en het volledige dak door een brand vernield. De kerk werd toen gerestaureerd naar ontwerp van professor Raymond Lemaire en ingenieur architect Robert Vandendael. De nieuwe dakstructuur werd uitgevoerd in gewapend beton.
Vanaf 2001 maakte architect Piet Stevens, medeoprichter van Studio Roma, werk van de restauratie van de parochiekerk. Ondermeer het stabiliseren van het torenvolume, het volledig vernieuwen van de dakbedekking en hemelwaterafvoer, de restauratie van de glasramen, het herschilderen van het interieur en het vernieuwen van de verlichtingsinstallatie kwamen aan bod. In 2001 won het restauratieproject de Prijs voor Monumentenzorg van de provincie Vlaams-Brabant. De jury loofde destijds de technisch geslaagde uitvoering waarbij ook de lokale gemeenschap nauw betrokken werd en het grondige archivalisch en bouwhistorisch onderzoek waarop de restauratie gebaseerd is.

Opdrachtgever

  • Kerkfabriek O.L.V. Vlierbeek

Timing & Fasering

Uitvoering 2002

Categorieën

Links

Hoofdproject

Abdij van Vlierbeek te Kessel-Lo