Restauratie en herbestemming van een vierkantshoeve tot drie woningen

Gelegen aan de rand van het Meerdaalwoud, is deze historische nederzetting vooral een prachtig gelegen landelijke hoeve. Ze bestaat uit losstaande gebouwen uit verschillende bouwperioden: een 18de-eeuws woonhuis, een 19de-eeuwse schuur en 20ste-eeuwse stallingen en poorthuis. Iets afgelegen van deze cluster is ook nog het 19de-eeuwse bakhuisje aanwezig.

De gebouwen werden gerestaureerd tot ruime ééngezinswoningen waarbij ze elk restauratief op een andere wijze benaderd werden. Ook de binnenkoer werd heraangelegd en het bakhuisje gerestaureerd.

De schuur kreeg de meest ingrijpende renovatie. Het dak was gedeeltelijk ingestort en de vier gevels waren in slechte staat. Hier was een gedeeltelijke reconstructie noodzakelijk. Daarbij werden de spanten op ambachtelijke wijze, in eiken, heropgebouwd naar de originele structuur. Om het karakter van de schuur te bewaren, werd deze tot boven in het dak opengehouden. De slaapkamers op de verdieping werden aan één zijde van de woning gepositioneerd, toegankelijk via een passerelle die connectie heeft met de begane grond en de openheid van de ruimte op zijn beurt nog eens benadrukt.

Het werkhuis of voormalige koeienstal was structureel in relatief goede staat. Het dak werd vernieuwd waarbij de draagstructuur van de houten spanten kon behouden blijven. Het gebouw bevatte weinig waardevolle interieurelementen, op bakstenen troggewelfjes in één ruimte na. Door het afbreken van enkele muren en volgens het ritme van de spanten op de verdieping werd op vrij intuïtieve wijze de nieuwe indeling bekomen met beneden een grote leefkeuken en boven een gang met aansluitende slaapkamers.

Het woonhuis bezit veel waardevolle historische elementen. Hier werd dan ook een meer doorgedreven restauratie uitgevoerd. Veel van de authentieke elementen werden behouden of in ere hersteld. Zo konden de tegelvloeren grotendeels blijven liggen, werd de originele trap gerestaureerd en werd de leefruimte, de ‘mooie kamer’ met waardevol 18de-eeuws stucplafond, teruggebracht naar zijn oorspronkelijke staat. Op de verdieping werd de ruimtelijkheid van de zolder met zijn eikenhouten spanten intact bewaard.

Opdrachtgever

  • Rachierhof cva

Timing & Fasering

Uitvoering 2020

Categorieën