Restauratie en herbeplanting van de tuin

In de aanloop tot de Wereldtentoonstelling van 1958 werd landschapsarchitect Paul Dewit gelast met de aanleg van bloemperken en diverse beplantingen in het provinciedomein van Huizingen. Het resultaat, een alpentuin met kunstmatige rotsen, vliet- en watervallen, werd de laatste en onovertroffen realisatie in de geest van ‘Le Nouveau Jardin Pittoresque’, de Belgische tuinbeweging die zich toelegde op de creatie van subspontane, pittoreske tuinen geïnspireerd op de wilde natuur.

Het merendeel van de oorspronkelijke aangeplante rotsplanten en bol- en knolgewassen is inmiddels verdwenen wegens de beperkte levensduur, onderlinge concurrentie en wijzigende standplaatsfactoren, onder meer het zeer sterk uitgroeien van de bomen. Anderzijds hebben zich tussen de rotsen talrijke wilde planten gevestigd.

De restauratie heeft tot doel de tuin te doen herleven door nieuwe aanplantingen, het oordeelkundig verwijderen, rooien of insnoeren van bestaande beplantingen en bomen en het herstellen van de beekloop, de wandelpaden, de rotspartijen en de watervallen.

Opdrachtgever

  • Provincie Vlaams-Brabant

Partners

  • Ontwerpbureau Pauwels
  • Buro voor vrije ruimte
  • Tripleclick

Timing & Fasering

Uitvoering 2018

Categorieën