Opmaak beheersplan, faseringsplan en vernieuwing van de verwarmingsinstallatie

De Sint-Geertruikerk in het stadscentrum van Leuven is de machtige kerk van de in de dertiende eeuw gestichte Sint-Geertruiabdij. Vooral de toren maakt van de kerk een uitzonderlijk monument. Deze werd in 1454 ontworpen als een opengewerkt stenen geraamte door de bouwmeester van het Brusselse stadhuis, Jan van Ruysbroeck. De kerktoren is bekend als één van de 7 wonderen van Leuven, omdat ze volledig zonder nagels (dus zonder hout, volledig in steen) is opgetrokken.

De Sint-Geertruikerk heeft een vrij onregelmatig grondplan wat grotendeels te wijten is aan de functie als abdijkerk. Het koor is bijna even lang als het schip om voldoende plaats te voorzien voor de kanunniken van Sint-Augustinus. Ook is de noordelijke zijbeuk breder dan de zuidelijke zijbeuk om ruimte te voorzien voor de parochianen die de vieringen bijwonen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk sterk beschadigd door het Duitse bombardement, waardoor een groot deel van de buitenmuren, van het kerkinterieur en van de daken heropgebouwd werd in 1950-1953, tevens de laatste grote bouwkundige restauratie.

In 2019 maakte Studio Roma het beheersplan op waarin een visie voor de komende vierentwintig jaar werd uitgewerkt. Het was al snel duidelijk dat de kerk kampt met een reeks stabiliteitsproblemen – voornamelijk de torengevels – en dat het dak in erg slechte staat is. De kerk is dringend aan een volgende restauratie- en onderhoudscampagne toe. Om deze campagne voor te bereiden, maakte Studio Roma een technische en financiële analyse en een faseringsplan en werkte ze een aantal mogelijke scenario’s uit.

Met de toekenning van de restauratiepremie voor de vernieuwing van de verwarmingsinstallatie – waar de kerkfabriek al sinds 2014 op wacht – kan alvast een eerste fase van start gaan. De verwarmingsinstallatie zal worden aangepast met nieuwe ventiloconvectoren als warmteafgiftesysteem, een systeem dat beschouwd wordt als het meest performante en kwalitatieve voor grote religieuze ruimten.

Opdrachtgever

  • Kerkfabriek Sint-Gertrudis

Timing & Fasering

Beheersplan: uitgevoerd 2019
Faseringsplan: uitgevoerd 2023
Vernieuwing van de verwarmingsinstallatie: uitvoering gepland in 2024

Categorieën