Restauratie en herbestemming tot horecazaak

De Sint-Janspoort is het tweede poortgebouw op de toegangsweg tot de abdijsite. Samen met de nog bestaande watermolen werd de poort in 1534 als een éénlaags gebouw gerealiseerd. In de 17de eeuw werd tussen de oorspronkelijk zeer hoge boogomlijsting en het dak een verdieping ingebracht. In 1722 kreeg het gebouw zijn barokke dakvorm met peervormige bekroning, en zijn classicistische uitwerking van de gevels.
Gewapend met een goede kennis van het gebouw, werd in 2010 gestart met het ontwerp voor de herbestemming tot vergaderruimten en zalen bij de horecazaak ondergebracht in de aanpalende watermolen. Om het gebruik van de zolder onafhankelijk te maken van de watermolen, en de gebruiker van het gebouw de structurele ruimtelijkheid van de indrukwekkende historische houten structuren te laten beleven, werd een stalen trap omgeven door een glazen wand ingebracht.

Fotografie: Pol Leemans (foto traphal)