Opmaak beheersplan en restauratie van kerk

De Sint-Niklaaskerk van Leest is de parochiekerk van het gelijknamige Mechelse dorp. De kerk ligt ten oosten van het dorpsplein op een boogscheut van de kronkelende loop van de Zenne. Het omliggende kerkhof is ommuurd en omzoomd door bomen en bevat graven die teruggaan tot het einde van de negentiende eeuw waardoor het kerkhof leest als een overzicht van de 19e en 20e eeuwse grafkunst tot op vandaag. Er bevindt zich onder andere een monumentaal familiegraf in art deco-stijl en enkele kenmerkende graven van lokale productie met stijlkenmerken van houtsnijwerk die we ook terugvinden in Mechelse meubels.  

De fundamenten van de huidige kerk gaan terug tot een romaanse kerk waarvan er restanten bewaard bleven in de onderbouw van de westelijke toren. Deze kerk ging op het einde van de zestiende eeuw grotendeels in vlammen op waarna ze vanaf de zeventiende eeuw werd herbouwd als een eenbeukig schip van drie traveeën en een laag, smal koor. In de periode 1852-1855 werd het schip heropgebouwd in neogotische stijl en voorzien van zijbeuken, en later nog van een noordelijke sacristie. Vandaag komt de bakstenen kerk met transeptloos schip grotendeels voor als een neogotisch ensemble. Het interieur is bepleisterd en kent rode en grijze accenten, rood voor de gordelbogen en zilver voor de druipstenen en consoles met bladkapiteel. In 1924 kreeg de kerk eenvoudige, geschilderde glasramen van Edward Steyaert.

Studio Roma maakte het beheersplan op voor de kerk, het kerkhof en de kerkhofmuur. Sinds 2023 zijn de werken aan het exterieur en de glas-in-loodramen aangevat. Deze fase betreft een algemene exterieurrestauratie en omvat onder andere het vernieuwen van de leien dakbedekking, de restauratie van het rode baksteenmetselwerk met dunne witte voegen, de restauratie van het dakgebinte en het toegankelijk maken van de zolders van de kerk. Ook de toren met klokken en torenuurwerk wordt in zijn geheel aangepakt. Het baksteenmetselwerk van de toren wordt naar historische vormgeving opnieuw witgekaleid. De glas-in-loodramen met centrale figuren worden gerestaureerd en beschermd met voorzetbeglazing. In een latere fase volgen de werken aan het interieur met onder andere een vernieuwing van de technieken. 

 

Opdrachtgever

  • Stad Mechelen

Timing & Fasering

Beheersplan: uitvoering 2023
Restauratie exterieur: in uitvoering

Categorieën