Opmaak beheersplan en toeristische ontsluiting

Het gebouwenensemble ontstond in 1840 als dorpsschool onder impuls van enkele zusters Ursulinen die in Onze-Lieve-Vrouw-Waver onderwijs kwamen geven. De school kende een groot succes en groeide uit tot Pensionnat de Demoiselles. De unieke art-nouveau wintertuin met prachtige glas-in-loodkoepel fungeerde als visitekaartje voor de school.
Vandaag bestaat het na Wereldoorlog I gedeeltelijk heropgebouwde scholencomplex uit een indrukwekkend ensemble van rijkelijk gedecoreerde zalen en refters met origineel meubilair, eindeloze gangen en imposante trappen. De architectuur, in zowel traditionele neogotische stijl als in art-nouveau, kadert in de pedagogische opvattingen van een katholiek – maar destijds zeer progressief – onderwijsinstituut. Het monumentale domein werd in verschillende stadia beschermd en bevat naast de wintertuin ook een park met Engelse tuinaanleg, een kloosterkerk, oratorium, (school)museum en pianogalerij.
Studio Roma en Ars Horti maken het beheersplan op waarbij bijzondere aandacht wordt geschonken aan de unieke ensemblewaarden van het gebouwengeheel met park en aan de mogelijkheden van toeristische ontsluiting.

Fotografie: Koen Broos

Opdrachtgever

  • Stichting Ursulinen van O.L.V.-Waver
  • Kempens Landschap

Partners

  • Ars Horti

Timing & Fasering

Studie: 2017

Categorieën

Links