Restauratie van het als monument beschermde postmoderne kantoorgebouw met schilderingen van Raveel

Het zeewezengebouw is gelegen nabij de haven van Oostende. Het werd in 1955 ontworpen in modernistische pakketbootstijl. In 1984 breidde architect Marc Felix het gebouw uit met een nieuw volume in postmoderne stijl. Voor de interieurafwerking werkte Marc Felix samen met kunstschilder Roger Raveel. Raveel bracht muurschilderingen aan, integreerde maritieme objecten en adviseerde in de kleurstelling van de vloertegels, het plafonds en het schrijnwerk. In 2006 werd het gebouw beschermd als monument waarmee het loodswezengebouw het eerste postmoderne gebouw was dat deze eer te beurt viel.

De opdracht betreft de renovatie van het kantoorgebouw met behoud en restauratie van de belangrijke kunstwerken. Voor de invulling als kantoorruimte wenst de opdrachtgever tegemoet te komen aan de concepten van het Nieuwe Werken en de hedendaagse normen voor energiezuinigheid, binnenklimaat, circulair bouwen en akoestiek.

Tijdens de opmaak van het dossier zorgde de ontdekking van een stabiliteitsprobleem ervoor dat alles werd stilgelegd en werd het behoud van het niet als monument beschermde gebouw uit de jaren ‘50 in vraag gesteld. Het project herstartte met de opmaak van een haalbaarheidsstudie om zicht te krijgen op de mogelijke toekomstscenario’s. Scenario’s als demontage en herplaatsing op een nieuwe drager van de schilderingen op de muur tussen beide gebouwen en zware funderingswerken passeerden de revue. Op basis van onderzoek en afnametesten door Ornament konden de voor -en nadelen van de verschillende scenario’s bekeken en becijferd worden. Uiteindelijk werd geopteerd voor een conservatieve aanpak met behoud van het gebouw uit de jaren ‘50, mits aanpassingen die een langere levensduur voor het gebouw garanderen. De Raveelschilderingen worden volledig gerestaureerd om opnieuw volwaardig deel uit te maken van het toekomstige kantoorgebouw, dat regelmatig voor het publiek zal worden opengesteld. Zo kan iedereen het totaalkunstwerk, dat Roger Raveel en Marc Felix daar samen creëerden, bewonderen.

Fotografie: eerste foto: Wikimedia

Opdrachtgever

  • Vlaamse overheid – Agentschap Facilitair Bedrijf

Partners

  • KPW architecten

Timing & Fasering

In aanbesteding

Categorieën