In 2014 gaf de Regie der Gebouwen de opdracht aan Studio Roma om een studie uit te voeren voor de restauratie van de gevels en daken van het gerechtshof van Leuven, voor het verbeteren van de integrale toegankelijkheid en het oplossen van de beperkte lichtinval in de inkomhal via het beglaasde plafond in de salle des pas perdus op de tweede verdieping. Dit gerechtshof, een monumentaal gebouw uit 1930 ontworpen door architect Oscar Francotte, verving het in 1914 door de Duitse troepen vernielde oorspronkelijke gerechtsgebouw.

Uit de studie bleek dat verschillende elementen aan vernieuwing toe waren. Zo werden problemen vastgesteld aan de leien en koperen dakbedekking en de goten. De natuursteen in de gevel bleek schade te ondervinden te wijten aan verwering en inwendige spanningen veroorzaakt door de corrosie van metalen verankeringen. Het houten buitenschrijnwerk vertoonde veel tochtproblemen door het kromtrekken van de raamvleugels omdat de originele ramen te slank gedimensioneerd waren.

Met deze inzichten gaf de Regie der gebouwen in 2018 het startschot voor de restauratie. De meeste ingrepen aan de daken zijn vanaf de straat niet te zien, behalve dan de nieuwe koperen bekroning van de centrale koepel die op basis van oude tekeningen en foto’s werd gereconstrueerd. In de gevels werden na reiniging meerdere natuursteenblokken volledig vervangen. Daarvoor werd steen van Sint-Vaast gebruikt, die goed lijkt op de oorspronkelijke Sint-Leu-steen die niet meer verkrijgbaar is. De vensters aan de buitengevels en werkruimtes werden vervangen en steviger uitgevoerd ten voordele van het comfort van de gebruikers en met respect voor het oorspronkelijke uitzicht. De vensters op de lagere verdiepingen werden bijkomend versterkt met ingewerkte stalen profielen en voorzien van inbraakwerend glas om aan de huidige veiligheidseisen van Justitie te voldoen.

Het nieuwe inkomsas samen met de platformlift voor personen met beperkte mobiliteit zorgt nu voor een beter toegankelijkheid van het gerechtshof. Het glas in het plafond van de salle des pas perdus werd vervangen door gelaagd glas zodat er meer licht binnenvalt en om bevuiling van de lichtkoepel te voorkomen, werd er een beschermkoepel over geplaatst.

Na twee jaar in de steigers te hebben gestaan die de Leuvense skyline domineerden, straalt het gebouw nu opnieuw. Dankzij deze restauratieve ingrepen kan dit bijna 100 jarige icoon van Leuven nog lang als het huis van vrouwe Justitia fungeren.