De Regie der Gebouwen gaf in 2018 de opdracht aan Studio Roma om de historische monumenten ‘Kapel van Nassau’ en ‘Paleis van Karel van Lotharingen’ te herbestemmen als museum. Deze gebouwen maken deel uit van de KBR, de Koninklijke Bibliotheek van België, ook wel de Albertina Bibliotheek genoemd. Samen met het scenografisch ontwerpbureau Bailleul werd een architecturale en scenografische inrichting uitgetekend, waarvan nu de eerste fase is uitgevoerd.  

Naast deze nieuwe ruimten voor tijdelijke tentoonstellingen in o.a. het stijlvolle 18e eeuwse Paleis van Karel Van Lotharingen, werd ook de inkomhal aan de Kunstberg heringericht en rolstoeltoegankelijk gemaakt.

Vanaf 15 oktober 2019 werd fase één voor het publiek opengesteld met een eerste tijdelijke tentoonstelling. Deze expo staat in het teken van Pieter Bruegel de Oude, die zo’n 450 jaar geleden overleed, en kan bezocht worden tot 16 februari 2020. 

In ‘The World of Bruegel in Black and White’ kan zowel klein als groot kennismaken met Bruegel als prentkunstenaar, als meesterlijk vakman en als ondernemer.

In een tweede fase worden de ruimten rond de Kapel van Nassau aangepakt en dit over twee verdiepingen. Om de interne circulatie tussen de inkom en de museumruimten te optimaliseren wordt een nieuwe glazen lift voorzien. De afwerking van deze fase en opening voor het publiek is voorzien in mei 2020.

Deel dit artikel: