Nieuw project herbestemming kerken

Het Team Vlaams Bouwmeester selecteerde uit 31 kandidaten drie architectenbureaus, waaronder de TV Studio Thys Vermeulen – Studio Roma. De opdracht kadert in een raamovereenkomst met de Vlaamse Overheid voor de opmaak van ontwerpende haalbaarheidsonderzoeken voor de gedeeltelijke of volledige herbestemming van parochiekerken.

Ons team wordt bijgestaan door professor en architectuurhistoricus Sven Sterken, gespecialiseerd in onderzoek naar kerkarchitectuur, erfgoed en religie. Voor technische input doet het team beroep op de studiebureaus Util structuurstudie en Henk Pijpaert Engineering. De jury gaf uitstekende scores voor zowel het concept en visievorming als voor het proces en termijnen. De opdracht is recent van start gegaan met tien kerken, verspreid over Vlaanderen.

Voor meer informatie verwijzen we graag naar volgende publicatie:

Link naar artikel

 

Herbestemming kerken

Studio Roma gepubliceerd in area

In de september-uitgave van het Italiaanse tijdschrift “area, rivista internazionale di architettura e arti del progretto”, zijn twee recente restauratieprojecten van Studio Roma opgenomen: de restauratie van de Maagdentoren in Zichem en de restauratie van het 17de eeuwse breedhuisje ‘Fortuijntken’, dat deel uitmaakt van het studentencomplex Gate 15 in Antwerpen. Een close-up van de gerestaureerde gevel van de Maagdentoren, een confrontatie tussen oud en nieuw, siert de cover.

Tentoonstelling na terugkeer van glasramen abdij van Park uit Washington

De terugkeer van zes glasramen van de Corcoran Art Gallery in Washington naar de Abdij van Park, is de aanleiding voor een tentoonstelling in het stadhuis van Leuven. De Leuvense meester-glazenier Jan De Caumont werkte aan de unieke cyclus van 41 glasramen over het leven van de Heilige Norbertus tussen 1635 en 1644. In 1828 werden ze door de Norbertijen verkocht uit geldgebrek en raakten ze in de loop der jaren verspreid over de wereld. Na een meer dan tien jaar durende zoektocht, kan nu meer dan de helft van de oorspronkelijke glasramencyclus in de abdij herenigd worden.

De tentoonstelling presenteert enkele van deze topstukken uit Washington samen met enkele eerder teruggekeerde glasramen uit Yale University Art Gallery (New York) en panelen die zich nog in de abdij zelf bevonden. Op 7 september jl bracht de Amerikaanse ambassadeur, Denise Bauer, een bezoek aan de abdij en opende zij feestelijk de tentoonstelling in het stadhuis. Kunsthistorica Aletta Rambaut voert momenteel o.l.v. Studio Roma een omvangrijk vooronderzoek uit op deze glasramen als voorbereiding op de restauratie die in 2017 van start zou gaan.

Expo van 8 t.e.m. 29 september 2016 in het stadhuis, Grote Markt 9, 3000 Leuven

gratis toegang, open van woe-zo, van 11 tot 18 uur. 

Voor meer info: http://glasramen.parkabdij.be of http://www.erfgoedcelleuven.be  of https://www.flickr.com/photos/usembassybelgium/albums/72157670368024153

corcoran_071020_det_01_1947-kopiekopie

Nieuw project herbestemming Sint-Jozefkerk te Vosselaar

Uit een tiental kandidaten koos de gemeente Vosselaar de TV Studio Roma-Achilles Design om de voormalige Sint-Jozefkerk te herbestemmen tot bibliotheek en vrijetijdshuis. Deze modernistische parochiekerk werd in 1966-1967 gebouwd naar een ontwerp van Marc Dessauvage. Met het ontwerp wil Studio Roma het monument respecteren en hervitaliseren tot een culturele groeipool voor de hele omgeving. In augustus starten we met een participatief traject waarbij Service-design een belangrijke plaats inneemt.

 

1_Vosselaar 2_Vosselaar

Inwijding van de Noorderpoort in de Abdij van Vlierbeek

Op zondag 22 mei wordt de gerestaureerde Noorderpoort officieel ingewijd in het bijzijn van Dirk Vansina, schepen van de Stad Leuven en Hans Smeyers, voorzitter van de kerkfabriek van O.L.Vrouw Vlierbeek.

De restauratie- en reconstructiewerken werden door aannemer Renotec in september 2015 aangevat en werden op 14 april 2016 opgeleverd.

Bekijk dit project op onze website

0_Hoofdfoto_P1010775

STUDIO ROMA CVBA

MULTIPROFESSIONELE
ARCHITECTENVENNOOTSCHAP
ABDIJ VLIERBEEK 7
3010 KESSEL-LO
016/49 80 50

WWW.STUDIOROMA.BE
INFO@STUDIOROMA.BE

BTW BE 0823.347.678
REKNR BE28 0016 0520 6520

PROJECTEN

Abdijen en kloosters
Herenhuizen en kastelen
Kerken en kapellen
Openbaar en industrieel erfgoed
Hoeves en molens
Studies en vooronderzoeken

MENU

Bureau
Projecten
Nieuws
Vacatures
Links
Download
Upload
Contact